Intézmények / Hét Kastély Kertje Művészeti Óvoda Tagóvodája

Hét Kastély Kertje Művészeti Óvoda TagóvodájaHét Kastély Kertje Művészeti Óvoda Tagóvodája

HÉT KASTÉLY KERTJE MŰVÉSZETI ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE TAGINTÉZMÉNYE

SÖPTE

Söpte település Szombathely város északi szomszédja, 5 Km távolságra fekszik a megyeszékhelytől, ezért könnyen megközelíthető. 

A falut a Kozár-Borzó patak szeli ketté. E patak partján található a mi óvodánk. Az épület régen az iskolai oktatást szolgálta, ám a körzetesítések miatt időközben megszüntették az iskolát és egészen 1983-ig üresen állt. Ez évben az akkori elől járók úgy döntöttek, hogy a kicsi gyerekeket nem kívánják utaztatni ezért ezt az épületet alakították át óvodává.

Akkor egy foglalkoztató termet, hozzá tartozó mellékhelyiségeket és főzőkonyhát alakítottak ki. 1983. szeptember 15-én tehát megnyitotta kapuit az intézmény 28 kisgyereknek. A nagycsoportosok maradtak a Vassurányi óvodában, tehát ennyi kis és középsős gyerek volt Söptén és Vasasszonyfán, hiszen a két falu közös fenntartásban üzemeltette az óvodát.

Az óvoda egyébként a Vassurányi ÁMK irányítása alá tartozott. Négy év múlva megduplázódott a gyerek létszám ezért bővítésre szorult az óvoda. 1987 szeptemberében átadásra került egy új óvodai szárny. Ettől az időtől már 2 csoporttal működtünk. 1990-ben a rendszerváltást követően már nem tartoztunk az ÁMK vezetése alá, hanem Söpte és Vasasszonyfa Önkormányzatok irányítása alá. Akkor a két településről már 50 gyermek járt az óvodába.  Aztán még jó néhány évig működőképes volt mindkét csoport, de aztán egyre kevesebb gyermek született és a régi szárnyban megszűnt a foglalkoztató, helyette ott rendezték be a községi könyvtárat valamint egy ebédlőt, ahol az iskolások a mai napig is étkeznek.

2005-ben az akkori képviselő testület a konyha bezárása mellett döntött, azóta az ebédet a helyi vendéglőből kapjuk. Aztán egyre nehezebb volt az intézmények fenntartása, ezért 2007-től a Táplánszentkereszt Hét Kastély kertje Művészet Óvodához csatolt minket a fenntartó. Ekkor adaptáltuk az Óvodai Nevelés a Művészetek Eszközeivel alternatív nevelési programot. Nagy arculatváltás következett be szinte minden téren. Azóta talán már mindent kicseréltünk: bútorzatot, függönyöket, szőnyegeket. Sőt a szemléletünk is megváltozott. A szülőkkel, a falu lakóival karöltve sok régi tárgyat, emléket, gyűjtöttünk össze a településen, amiből egy ma is működő kiállítás látható az óvoda egyik folyosóján.  

2010-ben felújításra került a mosdó helyiség is.

2013-ban korszerűsítette az Önkormányzat a fűtést, a következő évben pedig megtörtént a parketta csiszolása, lakkozása.

2005. óta 2 óvónő és 1 dajka neveli az idejáró átlagosan 20 apróságot.

Igyekszünk családias hangulatot, nyugalmat sugározni. A gyerekek jól érzik magukat, s nekünk ez a legfontosabb.

Szívesen látunk minden érdeklődőt a mi kis ékszerdobozunkba.

 

Söpte 2015.szeptember 30.

 

Szombathné Takács Zsuzsanna  tagóvodavezető             

 

 


« Vissza az előző oldalra!

Önkormányzat Söpte - Magyar