Söptéről / Kulturális élet, művészek

Kulturális élet, művészekPatona Teréz

Nádasdon születtem 1950-ben. Egy véletlen folytán tekinthettem be egy kermáia múhelybe, ahol csak az agyagozás nehézségeiről meséltek nekem és próbáltak lebeszélni az alkatomhoz és nemememhez nem illő szakmáról. De a csilingelő hang, amit akkor hallottam, azt tanácsolta, hogy azért csak jöjjek, meg lehet ezzel birkózni.

Jöttem és azóta - 1968-tól - egyfolytában gyürkőzöm ezzel a fizikai értelemben is nehéz mesterséggel. Miután volt egy kis bizalmam magamban és bátorságom, hogy különböző pályázatokon, kiállításokon részt vegyk bemutatkoztam tárgyaimmal.

1971-ben elnyertem az "Ifjú Népművész cimet, aztán tagja lettem a Fiatal Népművészek Studiójának. Ezután sorban következtek a közös és egyéni kiállítások. A legelső 1974-ben Pesterzsébeten, amire nagyon szívesen emlékszem. Aztán Nagyatád, Pécs, Sárvár, Őriszentpéter, Nádasd, Csepreg, Körmend, Söpte. Szeretem az agyag alakíthatóságát, azt a rengeteg lehetőséget, ahogy a formákkal, színekkel kifejezhetem amit érzek, gondolok.


Brodszky Ferenc

1948. február 13-án Sárváron születtem. A fazekas mesterség sava-borsával Magyarszombatfán ismerkedtem meg. Az agyag formálhatósága, sokszínűsége, játék a mázak színeivel végérvényesen e mesterség rabjává tett.

A hagyományos korongozási és mázazási technikákkal dolgozom.

1973-ban kaptam az "Ifjú Népművész" címet. Ezek után sorozatosan vettem részt közös kiállításokon: Csepelen, Nagyatádon, Pécsett és Sárváron. Szerencsésnek mondhatom magam, mert ahogy a régi idők mesterlegényei járták az országot, hogy képezzék magukat, úgy éni is különböző kerámia mühelyekben dolgozhattam azországban, ismerkedhetem a mesterséggel. 1980-tól Szombathelyen dolgozom, szakkörvezető vagyon az MMIK-ban. Fiatalokat tanítok a mesterségre. 15 éve vagyok tagja a Velemi Népművészeti Studiónak. Egyéni kiállításim voltak: Sárvár, Őriszentpéter, Körmend, Csepreg, Csorna.


« Vissza az előző oldalra!

Önkormányzat Söpte - Magyar